INFO

ZNAMENITOSTI

Orebić
• Pomorski muzej – nalazi se na šetnici u more i u njemu možete pogledati raznoliku povijesnu građu važnu za pomorsku djelatnost Orebića. U arheološkom odjelu su antički, pretežno rimski, poganski, ranokršćanski predmeti iz svakodnevnog života i ulomci umjetničke obrade, te ulomci predromaničkog crkvenog namještaja iz doba pokrštavanja Hrvata. U muzeju su slike peljeških jedrenjaka , brodski alati, oružje,atlasi, nautičke i školske knjige i još mnogo zanimljivih stvari koje dočaravaju prošlost.
• Franjevački samostan i crkva Gospe od Anđela – nalaze se na 150 m nadmorske visine poviše Orebića, odakle se pruža očaravajući pogled na otoke Korčulu, Mljet, Lastovo …
• Crkva Gospe Delorite – to je trobrodna crkva Gospe Loretske – Delorite i može se reći da je jedna od najvećih crkava izvan Dubrovnika. Sagrađena je 1681. godine u sastavu franjevačkog samostana u kojem je živio i stvarao jedan od najvećih hrvatskih slikara, konavljanin - Mato Celestin Medović, čije su slike izložene u crkvi i samostanskoj zbirci.

Ston
• Stonske zidine i utvrde - su veličanstveno djelo koje je napravila Dubrovačka republika u kupnoj dužini od 5.5 km, zidine su ojačane sa 40-ak kula i 5 tvrđava. Složeni obrambeni stonski korpus oblikovao se gotovo četiri stoljeća, zbog prilagodba terenu i razvoja naoružanja a čuvao je solanu, uzgajalište školjki i sam grad s Ston.
• Špilja Gudnja – je višeslojno prapovijesno nalazište na Pelješcu iznad Stona (oko 40 km sjeverozapadno od Dubrovnika)u masivu brda Porača,na nadmorskoj visini od 400m. Ulaz u pećinu okrenut je prema moru,a ispred njega pruža se izniman pogled na dobar dio južnog Jadrana i njegova zaleđa.
• Crkva sv. Mihajla - pred-romanička crkva Svetog Mihajla koja se nalazi na vrhu brežuljka što se uzdiže nad Stonskim poljem . U njoj su dijelom sačuvane najstarije freske ovog područja. Danas je ova crkva,zasigurno,jedan od najstarijih i najvrjednijih stonskih spomenika kulture.

Trpanj
• Gradina – nalazi se na brijegu neposredno iznad luke. Ova utvrda je nastala najvjerojatnije u nesigurnim prilikama kasnoantičkog vremena kako bi se caru Justijanu osigurala nesmetana plovidba. Stubište i put koji vodi do ovog najznačajnijeg spomenika kulture i ujedno izvanrednog vidikovca izgrađeno je 1936. godine.
• Crkva sv. Petra i Pavla se po prvi put spominje u povijesnim spisima 1657 godine. Od umjetničkih sakralnih djela u ovoj crkvi možemo izdvojiti kip gospe od Rozarija
• Crkva sv. Roka – nalazi se na najvišem trpanjskom brežuljku s kojeg se pruža veličanstven pogled. Na temeljima starije crkvice, sagrađena je crkva ovom zaštitniku od kuge.

GASTRO

Možete biti uvjereni da Vas kuhinja ovog dijela Dalmacije neće razočarati. Pelješac je poznat po odličnom vinu, kao što je Plavac Mali, vino sa svjetski priznatih lokaliteta Dingač i Postup. Kušanje tih čuvenih visokokvalitetnih autohtonih vina neizostavan je obred svakoga tko posjeti ovaj kraj . Tu su i vrhunska, svjetski priznata bijela vina Grk, Pošip i Maraština . Ne propustite kušati poznate delicije od školjki, kamenice - morske školjke koje se jedu gotovo sirove, a poznate su po svojem afrodizijačkom djelovanju. . Kamenice, mušule, kunjke, brbavice samo su neke od školjaka koje pružaju neponovljiv gastronomski doživljaj, a njima se naravno priključuju i oborite ribe kao orade, lubini, zubaci, ovčice, potom mekušci kao hobotnice, muzgavci, lignji i sipe od kojih se rade vrhunski specijaliteti. Probajte tradicionalne dalmatinske slastice, rozata, hruštule i fritule .

AVANTURA

Poluotok Pelješac poznat je po odličnom vjetru koji posjetiteljima nudi širok spektar mogućnosti za jedrenje i surfanje. Južni dio poluotoka Pelješac je bogat maestralom, koji čini sve te vodene sportske aktivnosti mogućim. Sudjelujte na organizaciji svjetskog kupa svake godine u Vignju i ne propustite Kite surfanje u Vignju i Kućištu. Zanimljivo podmorje nudi nezaboravno ronjenje . Ronilačke klubove naći će te u Orebiću, Vignju, Žuljani i Trsteniku . Na makadam stazama okolnih brda moguća je vožnja biciklom a po brdima Sv. Ilija iznad Orebića i Sv. Ivan kod Žuljane možete planinariti uz nezaboravan pogled na okolne otoke.

IZLETI

Sa poluotoka Pelješca nude se raznolike kombinacije jednodnevnih i poludnevnih izleta: Otok Mljet, Otok Korčula, Delta Neretve, Dubrovnik, , Međugorje i još mnogi drugi. Ne propustite posjetiti Staru gradsku jezgru Dubrovnika. Opasana je kamenim zidinama, unutar kojih su uske kamene ulice, ugodne tople kavane, odlično očuvane crkve, mistične utvrde grada I trgovi. Ako dolazite u posjet gradskoj jezgri grada Dubrovnika vlastitim automobilom preporučujemo da se parkirate u svega pet minuta pješice udaljenoj Javnoj garaži na Ilijinoj glavici ili nekom od uličnih parkirališta. Otok Korčula je rodni otok velikog moreplovca Marka Pola. Propješačite otok Korčulu brojnim organiziranim rutama za šetnju. Upoznajte morešku, jedan od tri viteška plesa koje možete vidjeti samo na ulicama ovog prelijepog otoka. Nedaleko je i Nacionalni park na otoku Mljetu. Tamo će te uživati u opuštenoj šetnji uz Veliko i Malo Jezero. Na otoku sv. Marija u središtu jezera, smješten je samostan iz 12 st. Vrlo zanimljiva je Delta rijeke Neretve, protkana mrežom vijugavih kanala koju okružuju plantaže mandarina i prostrane močvare bogate raznolikim pticama (više od 250 vrsta).

Vlasnici nude mogućnost izleta do Dubrovnika, otok Korčula, razgledavanje Pelješca - www.korculapromet.hr

ZABAVA

Svoje ugodne večeri uz pjesmu, vino i domaće specijalitete provedite u starim, izvornim, i dalmatinskim konobama ili prisustvujte organiziranim pučkim feštama uz pečenu ribu i domaće vino. Ugodnom šetnjom gradom doživite i večeri dalmatinske pjesme u starim gradskim jezgrama. Gurmani će svoje zadovoljstvo pronaći u restoranima u Stonu, među njima je najpoznatiji restoran Kapetanova Kuća, koji nude bogatu ponudu autohtonih specijaliteta i pripravaka ribe, kamenica i drugih školjki te konoba Donmanoeta u Janjini, a ako želite kušati domaća, svjetski priznata vina svratite do vinarije Bartulović u Prizdrini. Za one koji žele noćni provod do jutra Pelješac nudi noćne klubove u Trpnju i Orebiću te partyje na plažama ili se zabavite u Korčuli na otoku Korčuli, koja je brodom udaljena samo nekoliko minuta od Orebića.